8.2.2015

Hyvällä suunnittelulla mittavat säästöt (julkaistu RP&KK:n Huomisen suunta -lehdessä)

Yrityksen ja tilitoimiston välinen suhde on tärkeä. Taloudellisesti tilitoimisto voi olla aivan yhtä tärkeä kuin tärkein asiakas. Yrittäjä – varsinkin uusi, voi saada tilitoimistolta kullanarvoista opastusta.

Kauppakadun ja Fellmanninpuistokadun risteyksessä toimiva Raahen Tase on vuonna 2002 perustettu tilitoimisto ja Tarja Leino työllistää yrityksessä kahdeksan työntekijää. 

Leinon mukaan yrityksen koko elinkaari liittyy kiinteästi tilitoimistoyhteistyöhön. 

- Aloittavan yrityksen kanssa teemme kannattavuuslaskelmat, eli millaisia lukuja yrityksen hankkeilla on odotettavissa. Yrityksen taloutta seurataan kuukausitasolla. Yhdessä lasketaan ja seurataan tuntihintaa ja tutkitaan, onko toiminnasta saatava kate riittävä. Samalla selvitetään, onko jokin toimiala sellainen, mikä ei kannata. Kannattamaton toiminta syö hyvän toimialan katetta. 

Yrittäjän kanssa keskustellaan, millainen tarve hänellä on saada elantoa yrityksestä, ja samalla mietitään, kuinka se raha yrittäjälle otetaan. Kuulostaa helpolta, mutta tapoja on monia ja jokainen tapa maksaa erilaisia summia selvää rahaa. Esimerkiksi verotuksellisia yllätyksiä on lukemattomia. Jos niihin ei varaudu, hintalappu voi yllättää ikävästi.

- Ihan ensimmäiseksi kannattaa miettiä yrityksen yhtiömuoto. Onko se toiminimi, kommandiittiyhtiö vai osakeyhtiö. Jos naapurilla on osakeyhtiö, se ei välttämättä ole toiselle paras vaihtoehto. Erilaisia yhtiömuotoja verotetaan eri tavalla.

Myös erilaiset oikeudelliset ja lainsäädännölliset asiat toteutetaan eri tavalla kussakin yhtiömuodossa. Yleensä osakeyhtiö halutaan sen alhaisen veroprosentin vuoksi, mutta jälkikäteen ymmärretään, että kun yhtiöstä nostetaan palkkaa, veroprosentti onkin ihan toinen. 

- Ei ole olemassakaan yhtä nyrkkisääntöä milloin kannattaa perustaa osakeyhtiö tai milloin jotain muuta. Se riippu niin monesta asiasta. Toiseksi mietimme, millä lailla yhtiön rahoitus järjestetään. Tarvitaanko lainaa, mistä se otetaan ja miten se maksetaan pois. Tavoitteena on laatia realistiset takaisinmaksuaikataulut. Usein ajatellaan, että on hirveän tärkeä maksaa laina viidessä vuodessa pois, kun samaan aikaan pitäisi miettiä sitä, että olisiko parempi, ettei vedä itseään liian tiukalle. 

Leinon kanssa yhteistyötä tekevät yrittäjät ovat eri ikäisiä ja eri elämänvaiheessa olevia. Kussakin elämäntilanteessa rahan tarve on erilainen. Tilitoimisto on Leinon mukaan kumppani, eikä niinkään tilintarkastaja. 

- Emme arvostele tekemisiä tai tekemättä jättämisiä. Yritystoiminnassa joskus joudutaan toteamaan, ettei bisnes kertakaikkiaan kannata. Silloin yritys pitää lopettaa ja sehän saattaa olla ihan hirveä paikka. Joskus tällaisen tilanteen jälkeen olen jutellut asiakkaan kanssa ja hän onkin todennut, että hyvä kun avasimme hänen silmänsä. Kovaa päätöstä arvostetaan sitten jälkikäteen.

Tilitoimisto auttaa yrittäjää melkeinpä kaikessa. Kaikkea ei tarvitse osata itse, ja jos jokainen sen ymmärtäisi, yrittäjän työpäivät olisivat huomattavasti lyhyempiä. 

- Mietimme myös yrityksen markkinointia. Ei pidä jäädä odottamaan hallin peränurkkaan, vaan asiakkaat pitää löytää. Toisten yrittäjien kanssa verkostoituminen on tärkeää. Jos tuote on hyvä, niin sen kanssa kannattaa rohkeasti lähteä myös ulkomaille. Ei pienen yrityksen tarvitse jäädä Raaheen. 

Leinon mukaan yrittäjäksi voi alkaa kuka tahansa, jolla on liikeidea kunnossa, innostusta ja uskoa omaan tekemiseen. Kaikessa muussa saa apua.

 

 

Raahen Tase tarjoaa ensiluokkaista palvelua ja laatua jatkossa osana Wulff-konsernia

11.6.2024
Wulff ostaa Raahen Taseen ja kasvaa tilitoimisto- ja taloushallinto- markkinalla Pohjois-Pohjanmaalla.

Raahen Tase 20v

4.2.2022
Kaikki uutiset